|

Ambience – Lyden af et andet univers

Du er måske faldet over nogle af vores ambience-titler, der hvor du hører lydbøger eller podcasts, og har undret dig over titler som ’Tur med hestevogn’ eller ’Hjemmehygge’. For hvad er det? Og hvad får du ud af at lytte i timevis til lyden af hestehove og skramlende vognhjul eller en buldrende pejseild? Bliv klogere på ambience-fænomenet her!

Lyden af et sted

Ambience kan kort forklares som ’lyden af et sted’. Det omtales også som ’baggrundsstøj’, ’atmosfære’ eller ’soundscapes’ (lydlandskaber). Helt konkret består ambience af et lyddesign, der skaber fornemmelsen af at være til stede på en specifik lokation eller i en særlig stemning. Det kan for eksempel være lyden af ild i pejsen, en spindende kat, regn på ruden og måske en sagte jazz fra grammofonen, der tilsammen skaber en hyggelig og behagelig fornemmelse, og som giver lytteren en følelse af at befinde sig i en dejlig varm stue.

Når du lytter til ambience, kan du få følelsen af at være et andet sted. Det kan være en effektiv måde at lukke omverdenen ude på, hvad end man gerne vil øge sit fokus eller slappe af og berolige sit nervesystem. Helle Breth Klausen, der forsker i digitale medier på Aarhus Universtiet, beskriver det som en slags ’selvmedicinering’: ”Så snart du er gået ind i dette univers, behøver du ikke tænke mere over det. Der er ikke nogen pludselige lyde. Der er ikke noget plot, du skal følge med i. Du ved, hvad der kommer til at ske, og det er forudsigeligt på en meget sikker og beroligende måde”, forklarer hun i en artikel til New York Times.

Øget koncentration og lavere puls

Der er flere studier, der har undersøgt effekten af at lytte til ambience og andre former for beroligende lyddesign. Og der er flere fordele ved at lukke øjnene og lade sig fortabe i de mange lydlandskaber. Udover at give øget koncentration og hukommelse kan ambience også være med til at sænke stressniveauet i kroppen. Mange oplever en positiv effekt på lidelser som angst, søvnløshed og kroniske smerter, når de lytter til ambience. Ambience kan bruges, når du skal studere, læse eller løse vanskelige opgaver, ligesom det også er godt at bruge i forbindelse med mindfulness eller når du skal sove.

Vi lever i en hypermediel virkelighed, hvor computere, telefoner, skærme, app-notifikationer og breaking news-bannere kæmper om vores opmærksomhed i alle døgnets vågne timer. Ambience kan ses som en del af en modvægelse, den såkaldte ’langsomme bevægelse’ (slow movement), hvor det handler om at lukke støj ude og fokusere og slappe af ved hjælp af ambience, white noise, meditationsmusik eller populære meditationsapps som Headspace og Calm.

Nye tendenser

Uanset hvad du har lyst til at lytte til, så findes der en ambience, der passer til dit behov. Der er de klassiske lydlandskaber som for eksempel den travle, hyggelige café, den knitrende pejs eller den trommende regn på ruden. Men hvad med en tur i junglen, til Italien eller til rumstationen? Herunder finder du forslag til både klassiske og mere utraditionelle ambience-titler, så du kan finde lige præcis det univers, du allerhelst vil dykke ned i. God fornøjelse!  

Du kan finde alle vores ambience-titler på alle lydbogs- og podcaststreamingtjenester eller her.

Similar Posts